BCG – Helden op vier poten
In het kader van Gibed Meets Partners deden we een gift aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Zij leiden honden op die mensen met een visuele beperking helpen om zich vrij en veilig door het leven te verplaatsen. En die opleiding kost veel tijd en geld.
Een opvallende statistiek: slechts 2% van de mensen die in contact komt met het BCG, is geboren met een visuele beperking. Dat betekent dat de overgrote meerderheid tijdens hun leven blind of slechtziend wordt, bijvoorbeeld door een oogziekte of ongeval. Een geleidehond is voor zulke mensen een mobiliteitshulp om zich te verplaatsen. De hond helpt hen om obstakels te ontwijken, bijvoorbeeld paaltjes, vuilnisbakken, geparkeerde fietsen of wagens, net als hindernissen in de hoogte, zoals slagbomen.
Daarnaast geven geleidehonden stoepranden, trappen en leuningen aan en leiden ze hun gebruikers naar vrije plaatsen op banken, op het perron of het openbaar vervoer.
“Mensen met een visuele beperking kunnen zich vlotter en veiliger bewegen met een geleidehond dan met een stok. Ze hebben weer meer vrijheid en zelfstandigheid en ze zijn trots dat ze met hun geleidehond op pad kunnen”, vertelt Miek Uyttendaele van het BCG.
Jarenlange opleiding
De opleiding van een geleidehond neemt enkele jaren in beslag. Puppy’s van geschikte rassen verblijven eerst een veertiental maanden bij een pleeggezin voor de socialisatie. Het BCG bekostigt voor die vrijwilligers het voer, de dierenarts en speeltjes. Puppy-instructeurs begeleiden de pleeggezinnen bij de verschillende trainingen, zoals naar de winkel gaan of de trein nemen. Op die manier wennen de jonge honden aan verschillende omgevingen en socialiseren zij met mens en dier.
Na die periode keren de honden terug naar het trainingscentrum, waar de instructeurs hen het eigenlijke geleidewerk aanleren. Die trainingsperiode duurt zes tot acht maanden. Als de hond slaagt in de eindtest, zoekt het BCG een geschikte match.
Aan de slag
“Die matching is een zeer belangrijk proces, want de hond moet qua capaciteiten en karakter passen bij de persoon met een visuele beperking”, verduidelijkt Miek.
Nadien volgt nog een inwerkperiode waarbij hond en ‘baasje’ begeleid worden door een instructeur. Zo leren gebruiker en hond van elkaar hoe ze communiceren en verloopt alles in alle veiligheid.
Een geleidehond werkt tot die 10 jaar oud is en geniet dan van een welverdiend pensioen. Op dat moment zoekt het BCG zo snel mogelijk naar een nieuwe geleidehond.
Giften zijn broodnodig
Het BCG krijgt geen rechtstreekse subsidies en werkt voor een groot deel dankzij giften, sponsoring en nalatenschappen. Miek: “Een geleidehond kost gemiddeld zo’n € 40.000. Er komt een stevig medisch kostenplaatje bij kijken, want we screenen op bijvoorbeeld cataract en afwijkingen aan de knieën: aandoeningen die een hond zouden hinderen in zijn werk.”
“Als je weet dat slechts de helft van de puppy’s slaagt in de opleiding, weet je dat alle hulp nodig is. Daarom zijn we ook zo dankbaar voor de steun van Gibed. Het levert ons fi nanciële middelen op, maar zorgt ook voor meer bewustzijn rond onze werking.”
Het BCG haalt daarnaast geld op dankzij de bekende dopjesactie. Bedrijven, scholen en particulieren kunnen plastic dopjes van drankflessen, verzorgingsproducten, … inzamelen en aan het centrum bezorgen.
De organisatie verkoopt het plastic afval vervolgens aan een recyclagebedrijf, dat het verwerkt tot nieuwe grondstof. Door dopjes in te zamelen, draag je dus bij aan de opleiding van geleidehonden én een beter milieu. Waar de actie in 2005 begon met 5 ton dopjes, wordt er nu jaarlijks bijna 300 ton ingezameld.
Wil je meer weten over het BCG of zelf dopjes inzamelen?
Je vindt alle info via geleidehond.be
Recent Comments