Uni-Bright is al sinds 1995 een sterkhouder op de verlichtingsmarkt met armaturen met aantrekkelijke designs en technische meerwaarde. Sinds 2018 maakt het Belgische bedrijf deel uit van PROLED GROUP, waartoe ook de Duitse merken PROLED en Mawa behoren. Het zijn drie fabrikanten met hun eigen expertises die sterk samenwerken als geheel. Op die manier biedt de groep complete verlichtingsoplossingen, van functionele basisproducten tot unieke architecturale eyecatchers. Steeds met één constante: het draait om goed licht.

De geschiedenis van Uni-Bright begint dus zo’n 30 jaar geleden. Vanaf 2008 gaat het bedrijf samenwerken met het Duitse PROLED, opgericht in 2005 door Bernd Menrad. Waar Uni-Bright zich op functionele en decoratieve verlichting richt, heeft PROLED bijzondere expertise in onder meer flexstrips. Het blijkt een vruchtbare en complementaire relatie, en in 2018 volgt de acquisitie van Uni-Bright door de PROLED Holding.

En PROLED GROUP zou nog verder uitbreiden. In 2021 nam de groep Mawa over, het bedrijf van de Duitse designer Martin Wallroth. In 1977 begon hij in Kreuzberg (Berlijn) interieuraccessoires te ontwerpen. Al snel breidde het aanbod uit met verlichtingsproducten: zowel een standaardgamma als unieke stukken die volledig op maat gemaakt worden in de eigen metaalbewerkingsfabriek. De armaturen van Mawa zijn vandaag terug te vinden in overheidsinstellingen, bedrijven, cultuurhuizen, monumenten, retailers, hotels en restaurants, maar ook in residentiële gebouwen.

Patrick Slechten

Totaaloplossingen
PROLED GROUP heeft dus oplossingen voor zo goed als elke situatie. “Dat is een van onze sterktes op internationaal niveau: het gamma van de drie merken laat ons toe om bijna alle marktsegmenten af te dekken. Veel fabrikanten richten zich ofwel op designproducten ofwel op functionele verlichting, terwijl wij klanten een totaaloplossing bieden in verschillende prijsklassen. Ze kunnen bij ons terecht voor elk toestel dat ze nodig hebben in hun project”, vertelt Patrick Slechten, CEO van Uni-Bright en PROLED GROUP.

Sven Claes

Sven Claes, Product Director van PROLED GROUP, vervolgt: “Met Uni-Bright en PROLED richten we ons op het hogere middensegment. Het gaat om dezelfde kwaliteit als de grote A-merken, maar aan een scherpere prijs. Dat komt omdat we onze budgetten besteden aan ontwikkeling, niet aan marketing. Mawa is het high-end merk met architecturale en decoratieve verlichting. Alle armaturen worden in Duitsland gemaakt. De metaalbewerkers van Mawa zijn echte specialisten en leveren zeer strak werk af.”

“We zijn ook een van de weinige fabrikanten die effectief in Europa produceren, waar veel andere merken louter producten importeren”, verduidelijkt Patrick.

“Net die nabijheid geeft ons de flexibiliteit die zo belangrijk is in projecten. We zijn dankzij onze eigen fabricage ook sterk in maatwerk. Of het nu gaat om de architecturale armaturen van Mawa of lijnverlichting.
Bovendien heeft elk merk lichtspecialisten die studies uitwerken voor klanten”, vult Sven aan.

Carlos

“Naast productiecapaciteit hebben we dus ook alle expertise in huis”, klinkt het bij Carlos Vandriessche, Operations Director Uni-Bright. “De collega’s van Mawa weten alles over de ontwikkeling van architecturale verlichting, terwijl we dankzij PROLED dan weer beschikken over een schat aan kennis rond ledstrips. We zijn niet meer de Uni-Bright van vroeger. Vandaag zijn we dankzij de groep een echte one-stop shop voor onze klanten, zowel op product- als op technisch niveau.”

“We staan er als een geïntegreerde groep die beschikt over de juiste tools om elk project, eender waar ter wereld, te ondersteunen”, aldus nog Patrick.

Installateurs informeren en inspireren
PROLED GROUP staat volop ten dienste van de professionele klant. “De installatiemarkt is sterk veranderd”, legt Sven uit. “Vroeger sloot je elektriciteit aan. Vandaag gaat het om elektronica. Maar installateurs mogen steeds op ons rekenen: van het aanleveren van bedradingsschema’s tot hulp via de telefoon, en zelfs technische ondersteuning op de werf.”

“Daarnaast organiseren we geregeld opleidingen. Dat doen we onder meer in The Hive, een inspiratiecentrum rond innovatieve gebouwtechnieken in Hoogstraten. Het is een samenwerkingsverband tussen een twintigtal partners uit de bouwsector, die er hun producten voorstellen. Zo krijgen bezoekers een totaalbeeld van het bouwen van morgen.”

Patrick gaat verder: “We maken veel gebruik van The Hive voor producttrainingen of vergaderingen. Het is een aangename locatie om installateurs en partners te ontvangen en in alle rust constructieve gesprekken te houden over de uitdagingen in de bouw.”

“Je krijgt er een totaalbeeld van ons assortiment en je ziet onze producten zoals ze er in een woning zouden uitzien. Ook eindklanten zijn welkom op afspraak”, vertelt Carlos.

Innovaties
Uni-Bright en PROLED GROUP zitten niet stil wanneer het aankomt op technologische innovaties. Met zijn Smart Tracklights brengt Uni-Bright de kracht van artificiële intelligentie naar verlichting. Sven: “De Smart-armaturen hebben een sensor die de kleurtemperatuur van het licht automatisch aanpast volgens het object dat je aanstraalt.

We blijven hoogstaande service bieden.

Voeding, kleding, accessoires, kunst, hout, metaal of steen: de spot regelt zelf zijn kleur van 2700 tot 6500 K. Je hebt dus voldoende aan één referentie. Ook voor de eindklant is zo’n toestel een grote meerwaarde. Denk maar aan een kledingzaak, waar het licht zich automatisch aanpast aan de kleuren van een nieuwe collectie. Het automatisch of manueel beheer van de verlichting gebeurt via de Uni-Bright Smart Control-app. Je kunt zelfs een foto nemen van het voorwerp dat je wilt belichten, waarna het toestel de juiste kleurtemperatuur kiest. Daarnaast bevatten de armaturen een aanwezigheidssensor, zodat ook automatisch schakelen tot de mogelijkheden behoort.”

“In 2024 volgen nog meer producten met deze technologie, zodat je een compleet lichtsysteem bedient met één applicatie. Daarnaast werken we aan controllers en hubs om ook armaturen van andere fabrikanten te integreren in ons systeem. De mogelijkheden met de Smarttechnologie zijn eindeloos. Winkel, horecazaak of museum: er schijnt steeds het juiste licht. Bovendien zijn de armaturen scherp geprijsd.”

Ook de andere entiteiten in PROLED GROUP blijven werken aan nieuwe producten. PROLED investeerde bijvoorbeeld in nieuwe siliconenmachines om zijn lijnverlichting en flexstrips IP68-waterdicht te maken, weet Sven. “Zo kun je ze ook in de grond of onder water gebruiken. We halen die technologie bewust in huis om flexibel in te spelen op vragen. Tegelijk ontzorgen we de installateur: wij produceren het toestel in ideale omstandigheden en bieden de nodige garanties.”

2024 belooft druk te worden, voorspelt Patrick. “We blijven hoogstaande service bieden, innoveren en talent aanwerven om de soms uitdagende marktomstandigheden de baas te blijven. Het wordt een jaar met veel productlanceringen, en er zit nog heel wat in de pijplijn. Op Light + Building zullen we aanwezig zijn met een grote stand met onze drie merken en heel wat nieuwigheden presenteren. We hopen jullie talrijk te mogen begroeten.”