“In elk segment leveren we zowel producten als diensten met toegevoegde waarde, gedreven door service en knowhow.”

De Teco-aansluitautomaat is een van die producten die de Belgische elektromarkt heeft vormgegeven. Ook de meterkasten en verdeelborden van Teconex zijn een vertrouwd gezicht in heel wat projecten. En sinds een tiental jaren is Teco Lighting een vaste waarde in het arsenaal van lichtplanners en installateurs. Tijd om kennis te maken met het bedrijf achter al die producten: een op en top Belgische kmo die sterk groeit.

Het verhaal van Teconex begint in 1951, toen het bedrijf nog Guillaume heette. Ook toen al lag de focus op installatiemateriaal voor laagspanning. In 1993 volgde een belangrijke mijlpaal: de onderneming begon met de verdeling van modulair materiaal. Precies 30 jaar later is dat assortiment een gevestigde waarde op de Belgische markt. Een volgende mijlpaal is 1997, toen Guillaume Teco overnam, producent van de beroemde aanpasbare Teco-aansluitautomaat. Teco was op dat moment in vereffening, maar Guillaume blies het nieuw leven in.

Verder groeien als Teconex
In 2011 kiest Guillaume voor een nieuwe naam: ‘Teconex’. Een combinatie van ‘Teco’ en ‘connectie’, die meteen duidelijk maakt wat het bedrijf doet. Op vlak van installatiemateriaal volgt nog een mijlpaal in 2014, wanneer Teconex de Conexbox op de markt brengt. Dat is een modulaire verdeelkast die volledig in België ontwikkeld en geproduceerd wordt.
Met Teco Lighting betreedt Teconex in 2012 de verlichtingsmarkt. Eerst met functionele ledverlichting, in 2018 ook met architecturale. In datzelfde jaar opent het bedrijf zijn verlichtingsshowroom in Waasmunster: het Teco Experience Center. Klanten maken er kennis met het volledige gamma verlichting. In 2020 volgt de acquisitie van een verlichtingsfabrikant en datzelfde jaar komt er in Beyne-Heusay een tweede Teco Experience Center. De ruimte doet vanaf dan ook dienst als vergaderzaal en opleidingslokaal.

Daarnaast heeft Teconex een productiesite in Lokeren. Die werd in 2022 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. De productiecapaciteit is er meer dan verdubbeld. In 2023, tot slot, behaalt Teconex de ISO9001-certificatie, voor het complete bedrijf. Een objectief en internationaal erkend bewijs dat het bedrijf inzet op kwaliteitsbeheer en continue verbetering in alle processen.
Gedurende al die jaren laat Teconex dynamische groeicijfers optekenen: de laatste vijf jaar groeit de omzet telkens met dubbele cijfers. In 2023 draait de productie op een ongezien hoog niveau en verwacht het bedrijf een omzet van 40 miljoen euro te realiseren. Dat alles is mogelijk dankzij de inzet van 110 gemotiveerde werknemers. Samen leveren zij producten en diensten aan zo’n 500 afnemers in Europa en Afrika. Bovendien is Teconex erkend leverancier van alle Belgische distributienetbeheerders. Groothandels en netbeheerders zijn dan ook de belangrijkste klanten.

Blog Teconex - ABO

4 Business Units, 1 totaalpartner
De activiteiten van Teconex zijn onderverdeeld in vier Business Units. “In elk segment leveren we zowel producten als diensten met toegevoegde waarde, gedreven door service en knowhow”, verduidelijkt André Bouffioux, sinds 2020 CEO.

Blog - Teconex PVV

Low Voltage Products
Low Voltage Product omhelst het modulaire gamma met automaten en differentieelschakelaars, maar ook verdeelkasten en aftakdozen, accessoires en gereedschappen. Teconex is bovendien exclusieve invoerder van een aantal merken voor de Belgische en Luxemburgse markt. “Al deze producten zijn ontwikkeld of geselecteerd met duidelijke doelen voor ogen: de veiligheid van personen en installaties, betrouwbaarheid op lange termijn en eenvoud in gebruik”, aldus Philippe Van de Vloet. “We hebben een eigen R&D-afdeling en een gecertifieerd testlabo met gespecialiseerde machines en apparatuur. Zo zijn onze klanten zeker dat ze grondig geteste producten gebruiken.”

Blog - Teconex CGR

Low Voltage Solutions
Deze afdeling levert maatwerk voor projecten. “Denk maar aan kastenbouw voor netbeheerders, de industrie, pretparken of vakantiedomeinen, of tellerverzamelingen voor appartementsgebouwen. Dit jaar vernieuwen we ook ons gamma Mirko-werfkasten. We passen onze producten aan volgens de wensen van de klant om een optimale en kostenefficiënte oplossing te bieden, en dat met een zo kort mogelijke levertermijn. Ons team van gedreven specialisten staat klanten bij in het hele proces, van ontwerp tot installatie en ingebruikname”, vertelt Christof Groven.

Blog - Teconex JMVS

Lighting Indoor Products & Solutions
Sinds 2012 heeft Teco Lighting een toonaangevende positie opgebouwd in architecturale en technische verlichting. En het aanbod blijft evolueren, weet Jean-Marie Van Steelant. “Het bestaande gamma krijgt verschillende updates. Zo verbeteren we bijvoorbeeld de kleurechtheid en kleurweergave nog verder. We blijven inzetten op slimme verlichting. Daarvoor werken we met het universele protocol Matter, een alliantie waartoe Matter en Wiz behoren. Zo garanderen we dat onze toestellen breed inzetbaar zijn en dat ook lang blijven. Ook het gebruik van Zhagacomponenten draagt daartoe bij.” Een nieuwkomer is de ledstraler LUMI met laag vermogen. Met een dipswitch op het toestel kiest u een vermogen van 20, 30 of 50 W. En dankzij 3CCT schakelt u eenvoudig tussen 3000, 4000 en 5700K. Het toestel kunt u in de loop van 2024 ook uitrusten met een Zhagasensor om het ‘smart’ te maken. “Op vlak van technische verlichting zijn we een heel sterke marktpositie aan het uitbouwen. En dat met heel wat toestellen van eigen bodem, zoals de FIJI”, aldus nog Jean-Marie.

Blog Teconex - OCA

Lighting Outdoor Products & Solutions
Ook buitenshuis staat Teco Lighting sterk. Olivier Caris: “We werken bijvoorbeeld samen met een aantal partners om verlichting voor de openbare ruimte aan te bieden. Daaronder vindt u ook producten met het certificaat 005, wat betekent dat ze gehomologeerd zijn om als straatverlichting te dienen. In de nabije toekomst volgen nog toestellen met een solarkit.” “Een segment waar we sterk in groeien, is verlichting voor sportvelden. Met LUMEO hebben we een zeer krachtige ledstraler voor binnen en buiten. Naast sportclubs gebruiken ook bedrijven hem voor hun terreinen. Er is keuze uit verschillende lichtbundels en er zijn tal van bevestigingen beschikbaar om tot vier modules op te hangen, maar ook accessoires als verblindingskleppen en beschermroosters. Ook maatwerk is mogelijk. Zo is er steeds een LUMEO voor uw project.”

Lokale kwaliteit
Sinds de coronacrisis en de verstoringen in de toeleveringsketens vanuit China zet Teconex bewust in op lokale productie. “Heel wat producten, zowel installatiemateriaal als verlichtingstoestellen, worden nu in België of in naburige landen gefabriceerd.
We blijven importeren uit China, maar de verhoudingen worden evenwichtiger”, vertelt André Bouffioux. Lokale kwaliteit en de flexibele totaalservice van een Belgische onderneming: dát is Teconex.