Wereldspeler
Wat meer dan 150 jaar geleden begon als een porseleinfabriek in het Franse Limoges, is vandaag een wereldwijde marktleider in schakelmateriaal, kabelbeheer, communicatienetwerken en gebouwautomatisering. Vanuit de missie ‘Improving Lives Together’ zorgt Legrand voor comfort, veiligheid en welzijn in woningen en alle types gebouwen met innovatieve, duurzame en gebruiksvriendelijke producten en diensten.
Legrand mag je met recht een wereldspeler noemen. De meer dan 100 verschillende merken in de portefeuille van Legrand Group, goed voor 300.000 productreferenties, worden verdeeld in zo’n 180 landen wereldwijd. Daarmee boekt de fabrikant 8,4 miljard euro omzet. Het aandeel van het bedrijf noteert op de CAC40, de aandelenindex van de 40 belangrijkste Franse bedrijven.
Legrand Group in België
In 1966 opende Legrand Group zijn Belgische vestiging – de eerste buiten Frankrijk. Hier verkoopt de fabrikant zo’n 22.500 referenties, waaronder producten van A-merken als Legrand, BTicino en Netatmo. “Onze brede portefeuille maakt dat we zowel in het residentiële als het tertiaire segment heel sterk staan”, vertelt Country Manager Belux Chris Vandebrouck.
“Het laat ons toe om totaalconcepten voor te stellen voor elk project, met verdeelkasten, schakelmateriaal, IoT-devices, busbars, data centers, IT-netwerken, kabelgoten, …”
In het Belgische kantoor in Zaventem vind je Legrands grootste showroom in Europa. “Het is opgevat als een concept store waar we alle oplossingen in hun gebruikscontext laten zien: van garage, leefruimte, keuken en slaapkamer tot technische ruimtes en datacenters. Daarnaast is er hier een opleidingscentrum waar professionals hands-on kennismaken met de nieuwste producten en technologieën”, zegt Bruno Van Caillie, Sales Manager Distribution Belux.
Energiezuinige gebouwen
De focus van Legrand Group ligt op comfort, veiligheid en energiebeheer in woningen en gebouwen. “Dat alles begint met energieverbruik meten, om nadien technieken te sturen”, verduidelijkt Bruno.
Voor commerciële gebouwen biedt Legrand een Building Management System met slimme sensoren en intelligent schakelmateriaal. Die monitoren energiestromen en helpen verbruik terug te dringen. Andere sensoren meten dan weer daglicht en aanwezigheid om verlichting, verwarming en ventilatie in specifieke ruimtes te sturen. De meetgegevens worden ook weergegeven op een heatmap, zodat bijvoorbeeld de poetsploeg weet welke ruimtes wel en niet schoongemaakt moeten worden.
Home Energy Management System
Voor woningen heeft Legrand de applicatie Home + Control, waarmee gebruikers het energieverbruik van gekoppelde technieken monitoren en ze aansturen via slim schakelmateriaal. Bruno: “Je ziet wanneer je zonnepanelen stroom produceren, hoeveel je warmtepomp of laadpaal verbruiken en je bedient geconnecteerde apparaten, allemaal vanuit één app. Nog een stap verder ga je met ons Home Energy Management System. Daarmee meet en stuur je het verbruik van onder meer de warmtepomp, ventilatie, laadpaal, witgoed en keukentoestellen in functie van de productie van je zonnepanelen en stroompieken. Wanneer je bijvoorbeeld kookt, zal je wagen niet of trager
laden. Ook smart home-functies als scenario’s of een alles-uitknop voor verlichting en verwarming helpen je besparen.”
Een slimme, energiezuinige installatie van Legrand begint met een starterskit met gateway. Die kan draadloos zijn (with Netatmo, via ZigBee) of werken via busbekabeling (MyHOME SCS). Ook de videofoon Classe 300EOS doet dienst als zo’n bedrade of draadloze gateway. In de toekomst kun je beide systemen zelfs combineren.
“De starterskit breid je vervolgens op elk moment uit met de functies die je nodig hebt. Wel raden we aan om een verdeelkast te voorzien die voldoende ruimte biedt voor alle toekomstige uitbreidingen, zeker in een nieuwbouwproject”, aldus nog Bruno.
Laadpalen
Niet alleen de elektrificatie van gebouwen zet zich door: ook wagens worden steeds meer elektrisch. Met zijn residentiële laadpalen ondersteunt Legrand de transitie naar e-automobiliteit. De Green’Up One is verkrijgbaar via de Gibed-leden en is een Mode 3-lader met een vaste kabel van 5 meter lang. Het AC-laadstation is zowel enkel- als driefasig beschikbaar met laadvermogens van 3,7 tot
22 kW en bevestig je op de wand of op een aluminium voet.
“Dit is een economisch geprijsde laadpaal die je dankzij een aantal accessoires geschikt maakt voor dynamisch load management, zodat je te hoge stroompieken vermijdt”, legt Bruno uit. “Een eerste manier is door een Legrand energiemeter aan de installatie toe te voegen. Die meet voortdurend het verbruik van de hele installatie en communiceert via Modbus met de laadpaal. Het laadvermogen wordt zo aangepast naargelang het op dat moment beschikbare vermogen of het maximaal ingestelde verbruiksvermogen. Een tweede optie is de koppeling van de laadpaal met je slimme installatie ‘with Netatmo’.
Ons brede merkportfolio laat ons toe om totaalconcepten voor te stellen voor elk project.
Je voegt dan een geconnecteerd droog contact toe dat wordt aangestuurd door een slimme voorrangsschakelaar. Tot slot kun je het laadstation ook aansturen door middel van een externe schakelklok, timer of een ander potentiaalvrij relais.”
Gebruikers beheren en bedienen hun Green’Up One eenvoudig met de app Charger Control.
In de loop van 2025 introduceert Legrand een nieuwe versie van de Green’Up One die geschikt zal zijn voor gebruik met een CPO (Charge Point Operator).
Nieuwigheden
En dat is niet het enige nieuwe product dat Legrand binnenkort lanceert. Chris: “In het vierde kwartaal van 2024 volgt een volledig nieuw gamma premium schakelmateriaal van BTicino onder de naam ‘Light Now’. De producten zijn zeer strak en minimalistisch vormgegeven en beschikbaar in verschillende trendy afwerkingen. Tegelijk lanceren we onze nieuwe catalogus 2025-2026. Dat vieren we met events op zes locaties in heel België.”
“In het assortiment videofonie van BTicino verwelkomen we de Linea 5000-buitenpost. Dit hoogwaardige toestel met HD camera is vooral gericht op grotere appartementsgebouwen.”
Het duurzame voorbeeld
Legrand Group helpt bewoners en gebruikers van gebouwen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Maar het bedrijf geeft zelf ook het goede voorbeeld. “Recent hebben we alle verlichting in ons gebouw in Zaventem vervangen door led, in combinatie met onze sensoren voor gebouwen. Ons elektriciteitsverbruik is zo sterk gedaald dat we de investering op amper 9 maanden hebben terugverdiend”, legt Chris uit.
“Ook internationaal werkt de groep aan projecten die de uitstoot van CO2 verlagen, net als verpakkingsafval. Door verpakkingen te reduceren, gaan de transportkosten naar beneden en kan de installateur ook meer materiaal meenemen in zijn bestelwagen. Onze producten bevatten nu al veel gerecycleerde kunststoffen en metalen, en tegen 2026 moeten onze verpakkingen plasticvrij zijn. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid als wereldspeler.”
Recent Comments