XANDER VANWYNSBERGHE [37]
PRODUCT MANAGER OUTDOOR
Werkte voordien 5 jaar bij Delta Light binnen R&D, waar hij armaturen op maat ontwikkelde. Fietst in zijn vrije tijd door de Ardennen, ook de Vlaamse.

Een naam als een klok. Een stevige reputatie in architecturale verlichting. Daaraan bouwt dit merk al sinds 1989 met zijn doorgedreven focus op kwaliteit, innovatie en in-house ontwikkeling, productie en testing. Nee, Delta Light behoeft maar weinig introductie. Waar het al lang een vaste waarde is in binnenverlichting, trekt Delta Light nu ook resoluut de kaart van outdoor lighting. Met vertrouwde productfamilies en opvallende nieuwkomers brengt de fabrikant de lichtkwaliteit van zijn indoorgamma naar buiten.

En dat mag je letterlijk nemen. “We willen een statement maken als outdoormerk”, steekt Xander Vanwynsberghe, product manager outdoor, van wal. “Daarom hanteren we in de ontwikkeling van het outdoorgamma dezelfde focus op kwaliteit als bij ons indoorgamma. We gebruiken dezelfde leds en technologieën. We kiezen voor CRI 90 en warmere kleurtemperaturen als 2700 of 3000 K waarmee mensen vertrouwd zijn. Hetzelfde geldt voor de designtaal en de afwerkingskleuren.”

Binnen en buiten zijn één
In steeds meer projecten wordt de vormgeving van de buitenruimte een verlengde van het interieur. Ook de verlichting moet dan volgen. Xander: “De laatste jaren ligt de focus bij velen op de buitenbeleving. Ze willen de vormen en kleuren van hun binnenverlichting ook buiten. Dat maken we mogelijk door in één productfamilie zowel binnen- als buitenreferenties te voorzien, en ook bij buitenproducten meerdere kleuren aan te bieden. Zo zorg je bijvoorbeeld bij wandtoestellen voor een match met de gevel of net een speels contrast. Voor verlichtingsadviseurs en architecten heeft deze aanpak als voordeel dat ze een heel project kunnen uitwerken met toestellen van één fabrikant en zelfs één productfamilie.”

Duurzaam en verantwoord verlicht
Delta Light wil dat licht er goed uitziet, maar ook een minimale impact heeft op de planeet. Zo wil de fabrikant lichtpollutie aanpakken door verantwoord verlichten mogelijk te maken. “We sporen mensen aan om buiten niet méér te verlichten dan nodig. Warmere kleurtemperaturen passen bij dit streven, net als dimbare buitenverlichting.
Zo kan de hoeveelheid licht worden aangepast in functie van de nood op een gegeven moment. Dat zie je niet enkel op de energiefactuur. Een duidelijker verschil tussen dag en nacht is ook beter voor ons eigen bioritme en dat van de natuur. Zo zijn sommige toestellen voorzien van amber leds die geen blauw licht uitzenden. Wanneer het nodig is, geven ze een helder wit licht, maar ’s nachts schijnen ze amberrood. Zo veroorzaakt de verlichting geen stress bij nachtdieren, noch bij mensen”, legt Xander uit.

Eigen lakkerij en testlabo
De meest kwalitatieve materialen en technologieën: het is een van de speerpunten van Delta Light. Een voorbeeld is de eigen lakstraat, waarmee het voor extra kwaliteitscontrole zorgt. “We hebben sterk ingezet op de voorbehandeling. We ontvetten zorgvuldig en brengen een titanium conversielaag aan voor een optimale hechting”, verduidelijkt Xander. “We hebben zelfs een Qualicoat-certificaat: een onafhankelijke kwaliteitserkenning voor bedrijven die aluminium poederlakken. Het laat zien dat we onze klanten de beste lakafwerking garanderen. Verder controleren we in-house of de samenstelling van elke batch aluminium voldoet aan de norm.”

Om na te gaan of de outdoortoestellen tegen weer en wind bestand zijn, onderwerpt Delta Light ze aan een aantal tests in zijn eigen onafhankelijk laboratorium. Denk maar aan watersproeiers om de IP-graad te verifiëren of simulaties van mechanische impact om de IK-certificatie te verzekeren. Bij een corrosietest wordt de lak bekrast, waarna het toestel met een zoutnevel in een warme en vochtige omgeving wordt geplaatst. Zo gaat men na of de lak gaat schilferen. Met het oog op extreme temperaturen voeren de laboranten klimaattesten uit. “We belasten het apparaat op een zo hoog mogelijke temperatuur. Onze producten worden bijvoorbeeld ook in Dubai gebruikt, maar tegenwoordig zijn zelfs de Belgische zomers erg warm”, aldus Xander. “Al die kwaliteitscontroles betekenen dat we 5 jaar garantie aanbieden op onze indoor- en outdoorproducten, als de installatie- en onderhoudsvoorschriften gevolgd worden.”

De bewijzen
Die doorgedreven focus op kwaliteit in zijn outdoorgamma staaft Delta Light aan de hand van vier bewijzen of ‘proofs’. ‘Durable proof’ staat voor het robuuste karakter van de producten. Ze zijn gemaakt om lang mee te gaan. “Denk aan in-house ontworpen afdichtingen, zowel mechanisch als elektrisch, om onze toestellen van een optimale waterdichtheid te garanderen.” De Logic 190R is bovendien ook beschikbaar in RVS 316 voor extra duurzaamheid.

‘Climate proof’ betekent dat de outdoortoestellen in hoge én lage temperaturen en alle weersomstandigheden blijven werken. Zo is de Frax-straler voorzien van thermisch gehard glas en een specifiek geselecteerde poedercoating die het toestel beschermt tegen corrosie, krassen, warmte en uv-straling. Het D-LOCK-systeem schakelt het apparaat automatisch uit bij extreme temperaturen om schade te voorkomen.

‘Project & Functionality proof’ verwijst naar de flexibiliteit en veelzijdigheid die Delta Light biedt. Er zijn oplossingen voor elk doel, zowel privé als publiek. Dankzij het gebruik van dezelfde optieken en leds (de LEDCASET-technologie) in complementaire toestellen (bijvoorbeeld Frax, Polesano, Logic 190 en Logic Linear) krijg je uniformiteit in je project. Daarnaast zijn een aantal referenties ook na installatie eenvoudig verstelbaar zonder dat het armatuur geopend moet worden. Zo is er geen risico op indringen van vocht of stof.

Tot slot duidt Xander ‘Future & Fun proof’: “Als merk willen we tijdloze ontwerpen afleveren met een zekere twist, een onverwacht detail. Diezelfde intentie is er ook voor ons outdoorgamma. Aangezien heel wat productfamilies indoor- en outdoorversies hebben, kun je een bepaalde vormentaal naadloos doortrekken naar buiten. De robuustheid van de toestellen maakt dan weer dat ze jarenlang voor plezier zorgen.”