ALFA – LICHTPLANNERS

Verlichting verkopen? Dat kan zo goed als iedereen. Het juiste licht verkopen? Dat is al een ander verhaal. Een onderbouwd lichtplan opstellen, zodat er in elke ruimte de gewenste sfeer heerst? Dat is een stevige uitdaging. Een waar Alfa Licht zich in heeft gespecialiseerd. Het team lichtplanners zorgt steevast voor uitgekiende en onderbouwde lichtstudies die het werk van installateurs, architecten en studiebureaus heel wat lichter maken.

De studiedienst werkt lichtplannen op maat van elk project uit, en dat zowel voor het Gentse Alfa Licht als voor Watt&More in Deinze en Kortrijk. Ze heeft de afgelopen jaren alleen maar aan belang gewonnen (waardoor Alfa trouwens dringend nieuw talent zoekt om dit team te versterken). Waar de vestigingen vroeger vooral verlichting verkochten via de toonbank, maken projecten vandaag een steeds groter deel van de omzet uit. Een evolutie die niet snel zal veranderen. “Het traditionele winkelmodel mag dan al onder druk staan door online verkoop, een volledig uitgewerkt lichtplan is niet iets dat je zomaar online maakt”, steekt Julian Langeraert van wal.

Meer dan een plan
De medewerkers van de studiedienst van Alfa stellen lichtplannen op met CAD-software en Dialux, de industriestandaard in de verlichtingswereld. Op basis daarvan maken ze technische documentatie en complete offertes. Julian: “Met die onderbouwde dossiers maken we het verschil. Dankzij Dialux zien we precies waar er welke lichtbundel en lichtsterkte nodig is. Onze specialisten tekenen de verlichtingsplannen in CAD-software. Klanten krijgen dus niet gewoon schetsen, maar een duidelijk plan met alle maatlijnen, boordiameters, milliampère-waarden, tot zelfs de fluxcodes van de verlichtingstoestellen.
Die geven een indicatie van de kwaliteit van de lamp en zijn dus bijzonder nuttig voor de EPB-verslaggever. Ook installateurs en architecten zijn blij met die dienst.”

“Bovendien hebben we geïnvesteerd in een plotter om plannen op A1-formaat af te drukken. Die kunnen elektriciens meteen op de werf hangen als hulp bij het aftekenen. Zo vermijden ze conflicten met andere technieken in het gebouw. We leveren de plannen ook digitaal aan in pdf-formaat of als .dwg-bestand, zodat installateurs er zelf mee aan de slag kunnen met hun CAD-programma. Kortom, we doen er alles aan om het installateurs zo makkelijk mogelijk te maken en hun projecten te laten slagen.”

Installateurs, architecten en eindklanten weten die dienstverlening te appreciëren. Ze beschikken met Alfa namelijk over één centraal aanspreekpunt. Lichtplannen zijn traditioneel een taak voor een studiebureau, maar dat is niet altijd gespecialiseerd in verlichting. “Het gebeurt niet zelden dat studiebureaus oude, voorbijgestreefde armaturen voorschrijven. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om met een open, hedendaagse blik naar onze sector te blijven kijken. Zo creëren we meerwaarde voor alle betrokken partijen. Een aanpak die vruchten afwerpt.”

Een brede waaier aan projecten
Alfa Licht is actief in verschillende sectoren, gaande van horeca, retail en gezondheidszorg, over residentiele privéprojecten, tot openbare of industriële projecten.
“De workflow is steeds dezelfde: we vertrekken van het plan en vullen daar het juiste licht in. Uiteraard met de wensen van de klant, het budget en technische factoren in het achterhoofd. Dat onderbouwen we met een lichtstudie. Door verantwoordelijkheid te nemen en vrij veel zelf te doen, ontzorgen we klanten maximaal. Volgens wat we horen, maken we daarmee het verschil”, klinkt het tot besluit.

Blijven groeien
Zelf mee het verschil maken? Alfa Licht zoekt versterking voor haar studiedienst. Mensen wier hart sneller gaat slaan van het juiste licht en ervaring hebben met een tekenprogramma, mogen zich steeds kandidaat stellen via mail: elsie@alfa-gent.be.