PUUR VERLICHT

Tracklights zijn een vaste waarde in heel wat gebouwen. Je speelt er snel en flexibel mee in op veranderende noden op vlak van verlichting. Met de armaturen creëer je zowel functioneel direct als sfeervol indirect licht. Ook in kleinere ruimtes in woningen en drank- en eetgelegenheden is trackverlichting goed inzetbaar. Zeker als je opteert voor een uiterst compact systeem.

Zip 230V van het Noorse SG Lighting is er zo een: een zeer slank 1-faserailsysteem, minimalistische spots en accessoires in zwart, wit of geborsteld staal, telkens met matte afwerking. De rails meten slechts 22 mm bij 22 mm en zijn dus discreet aanwezig in de ruimte. De slim-eindvoeding en middenvoeding hebben dezelfde compacte maten. Die laatste is nieuw in het assortiment en geeft je meer flexibiliteit bij het aansluiten op de bekabeling. Er is ook een stukadoorsprofiel beschikbaar om de track in te bouwen in een plafond van gipskarton. De bijhorende spots hebben een dunne adapter die volledig in de rail verdwijnt. Tot slot levert SG een cover waarmee je het technische gedeelte van de rail afdekt. Zo is er geen inkijk en maak je het minimalistische concept compleet.

De voedingen, rails en verlichtingstoestellen installeer je bovendien eenvoudig en met een minimum aan gereedschap. Met het meegeleverde tooltje schroef je de spots en accessoires vast.

Compacte spots
De Zip-familie bestaat verder uit trackspots en -pendels met een tijdloos en minimalistisch design. Er is telkens keuze uit een zwarte of witte behuizing. Elk toestel wordt standaard geleverd met een zwarte binnenring die voor minder verblinding zorgt. Die binnenring kun je ook naar wens vervangen door een wit exemplaar dat meer reflecteert of een gouden versie die voor een warme gloed zorgt. Op de toestellen geldt vijf jaar garantie.

De meest compacte trackspot is de Zip Tube Micro. Die is verkrijgbaar in 2700 K, 3000 K en dim-to-warm 2000-2800 K. De spots van 7 W leveren 330 lm aan licht op, met Ra 98 en SDCM 2, voor een zeer getrouwe kleurweergave en minimale verschillen in lichtkleur tussen toestellen. Met L90/B10 na meer dan 50.000 branduren heeft dit toestel een lange levensduur. Zip Tube Micro is ook beschikbaar als pendel met dezelfde eigenschappen.

Zip Tube Mini is de krachtigere spot in de familie, met een vermogen van 14 W en output van 880 lm. De trackspot en pendel zijn verkrijgbaar in 2700 K en 3000 K, maar ook in een tunable white-versie van 2000 tot 4000 K. Net als de Micro-versie heeft deze lichtbron een Ra 98 en SDCM 2. L90/ B10 na 100.000 branduren garandeert sterke prestaties op lange termijn.

De tunable white-versie bedien je met de innovatieve TW LEDDim van SG, die via een traditionele bekabeling met fase, nulpotentiaal en aarding zowel kleur als lichtsterkte regelt. In tegenstelling tot bij dim-to-warm behoud je met tunable white wel de lichtsterkte bij een warmere kleurtemperatuur. “Het is een ideale oplossing om in bijvoorbeeld een horecazaak sfeervol en functioneel licht te combineren. ’s Avonds schakel je warm licht op lagere of hogere intensiteit in om een intieme sfeer te creëren. Nadat de gasten vertrokken zijn, pas je de toestellen aan naar intenser en koeler licht om alles goed te zien tijdens het schoonmaken”, verduidelijkt Marc De Sutter van SG Lighting.

“Met de Zip 230V-familie beschik je dus over een totaalpakket voor discreet aanwezige effect- en spotverlichting in kleinere ruimten, en dat zowel in particuliere woningen als horecazaken”, besluit hij.

Puur by Caro
Ook in Puur by Caro spelen Ziptoestellen een hoofdrol zonder met de aandacht te gaan lopen. Caroline opende zo’n anderhalf jaar geleden haar ‘eetloft’ in Astene, nabij Deinze. Voordien werkte ze jarenlang in hr en communicatie. Door haar veeleisende job was haar leven een echte ratrace. De aanhoudende drukte zorgde uiteindelijk voor gezondheidsproblemen, waarna ze besloot haar leven drastisch om te gooien. Ze wilde haar voedingsgewoonten aanpassen, maar botste al snel op een zeer beperkt aanbod aan echt gezonde voeding. Daarom volgde ze haar buikgevoel en stopte ze met haar job, waarna ze een opleiding tot chef en gezondheidscoach volgde en zich ging toespitsen op gezond, macrobiotisch en plantaardig koken. Meer en meer begon het idee te rijpen om zelf een zaak op te richten: Puur by Caro. Het interieur van haar eetloft moest haar culinaire concept onderstrepen: puur, met een ‘touch of boho’.

Caroline contacteerde Watt&More Deinze voor een passend lichtplan. “Caroline had duidelijke wensen en een afgelijnd budget”, beginnen Dieter Batsleer en Nick Vandamme van de lichtspeciaalzaak. “Goed licht mocht niet ontbreken, maar de architecturale algemene verlichting mocht niet te aanwezig zijn in de ruimte, zodat het interieur en de decoratieve elementen nog beter tot hun recht zouden komen.”

Een kleinschalige zaak waar minimalistische verlichting nodig is? Dat klinkt als een klus voor de Zip-familie. Precies de toestellen die Nick en Dieter voorstelden: “We opteerden voor de Zip-tracks van SG Lighting, omdat die met hun bescheiden maten toch een zeer grote flexibiliteit geven. In combinatie met de Zip Tube Mini-spots garandeerden we een zeer goede algemene verlichting. Nog een troef: de universele adapters van de Zip-rail lieten ons toe om er een aantal decoratieve pendels op te bevestigen. Zo krijgt het totaalconcept extra flair. Dankzij de Zip-tracks en -spots leverden we een budgetvriendelijke oplossing met een high-end uitstraling. En vooral: de verlichting sluit helemaal aan bij het pure karakter van Carolines zaak en gerechten.”