Hoe installeer je eenvoudig sensoren?

Geert Cobbaut van Niko
Sensoren zijn niet meer weg te denken uit gebouwen. Maar montage in verschillende types plafonds en de koppeling met een slimme sturing stellen installateurs voor een uitdaging. Architecten en klanten geven dan weer de voorkeur aan een esthetische oplossing. Bestaat er een oplossing die looks verzoent met installatiegemak, eenvoudige configuratie en toekomstbestendigheid? 

Met die uitdaging ging Niko aan de slag. Het resultaat is het nieuwe assortiment detectoren P40 en M40 (met de ‘P’ van ‘presence’ of ‘aanwezigheid’ en de ‘M’ van ‘motion’ of ‘beweging’). De detectoren zijn beschikbaar als standalone 230V-versie en als DALI-2-versie. De standalones zijn geschikt voor het rechtstreeks schakelen van technieken, terwijl je de DALI-2- sensoren integreert in een DALI-2- installatie of een BMS. Beide versies zijn uitgerust met een tweewegs Bluetoothzender voor een eenvoudige configuratie en voor draadloze master-to-secundaircommunicatie (standalone) of draadloze master-to-mastercommunicatie (DALI-2). Met de DALI-2-sensoren is geavanceerde lichtsturing mogelijk, zoals daglichtsturing, tunable white, multizone voor leslokalen, … De sensoren zijn getest volgens de IEC63180-norm om uiterst betrouwbare detectie
te garanderen.

Alle referenties in het gamma hebben hetzelfde strakke en discrete design met een witte of zwarte decoring. Andere afwerkingen zijn op aanvraag verkrijgbaar. Het ontwerp van de sensorreeks is bekroond met meerdere design awards.

Installatiegemak
Kortom: sterke troeven voor lichtplanners, architecten en eindklanten. Maar zoals bij al zijn producten besteedt Niko ook de nodige aandacht aan jouw comfort als installateur.

De sensoren zijn geschikt voor montage in elk type plafond, zodat je geen aparte referenties of accessoires hoeft te bestellen. Dankzij het SnapFit-systeem gebeurt de montage snel en zonder gereedschap, schroeven of veerklemmen: je draait en klikt de detector gewoon vast. Ook voor de bedrading heb je geen gereedschap nodig dankzij de insteekconnectoren en de schroefloze trekontlasting.

Na de installatie volgt de configuratie. Dat doe je met de gratis Niko detector tool app op je smartphone, die via Bluetooth verbinding maakt met de sensor. Je hebt geen andere tools of adapters nodig. De intuïtieve app leidt je aan de hand van een aantal vragen door het configuratieproces. Via sjablonen en kopieerfuncties zet je makkelijk configuraties over naar andere detectoren. Alle configuratiedata worden bovendien automatisch opgeslagen in de cloud. En nadien raadpleeg je met de app eenvoudig de programmatie van elke detector dankzij de tweewegszender. Zo voer je snel aanpassingen en onderhoud uit.

Het gamma Niko-sensoren is verkrijgbaar in de Gibed-verkooppunten