Sfeer en dramatiek in de tuin

Waarom zou u alleen maar overdag van een tuin kunnen genieten?
Outdoorverlichting zorgt in het donker voor een unieke beleving en een mysterieus schouwspel. Daarvoor zijn wel een doordacht lichtplan en de juiste toestellen nodig. Dat werd ook duidelijk in dit project in Brasschaat. De sterren in deze tuin? Enkele bijzondere oude bomen – én de spots van SG Lighting die ze belichten.

Een privéklant kocht een groot perceel grond in bosrijk gebied om er een nieuwe woning op te bouwen. Het perceel was dichtbegroeid en huisvestte enkele zeer oude en hoge bomen. Daarom schakelde de klant al in een vroege fase tuinaannemingsbedrijf C. Van der Linden uit Meer in. “We kapten een paar gevaarlijke bomen en zuiverden het perceel op om het voor te bereiden op de bouwwerken. Nadien hebben we de tuin aangelegd. Vandaag zorgen we nog steeds voor het onderhoud”, vertelt projectcoördinator Stef De Jongh.

Tuinverlichting
Ook het ontwerp en de installatie van tuinverlichting behoort tot het dienstenpakket van C. Van der Linden. “Tuinverlichting zorgt voor mooie sferen en legt accenten. Dat mocht niet ontbreken in deze tuin met unieke oude bomen”, aldus
Stef. De tuinaannemer deed een voorstel voor de verlichting, maar de klant besloot in eerste instantie het lichtplan van de binnenhuisarchitecte te volgen. “We plaatsten de aangeleverde toestellen volgens het plan, maar de klant was niet overtuigd van het resultaat.”

De bouwheer nam contact op met Koen Van Puyvelde, lichtspecialist bij elektrogroothandel Govaerts, en kwam zo in contact met Stef van C. Van der Linden. Koen kwam ter plaatse om de noden in kaart te brengen. Koen: “De klant bleef op zijn honger zitten toen de tuinverlichting voor de eerste keer brandde. De verlichting was niet sterk genoeg en bovendien waren de toestellen te dicht tegen de bomen ingetekend en geplaatst. Daardoor kregen alleen de stammen licht, terwijl net het loof voor het sterkste beeld zorgt. Een spot die iets verder van de boom staat, geeft dus een veel dramatischer effect.”

Ook op technisch vlak had het initiële voorstel tekortkomingen. “Er waren toestellen met afzonderlijke drivers voorgeschreven die mee in de grond geplaatst moesten worden. Maar wij installeren die liever niet, vanwege het risico op vocht en condensatie”, vervolgt Stef.

Keuze voor SG
Stef moest niet lang zoeken naar een alternatief: “We werken al een vijftal jaar met toestellen van SG en zijn er zeer tevreden over. Tot op heden hebben we nog geen klachten gekregen over defecte verlichting. Dat is een belangrijke plus voor ons. De producten zijn robuust, en dat creëert vertrouwen bij de klant. Ook voor deze tuin wilden we dus graag met SG-spots werken.

”De keuze viel specifiek op de Hovden-spot van de Noorse lichtfabrikant. Dat is een premium outdoorspot uit stevig aluminium met een geïntegreerde gesloten LED, een 360° draaibare kop en een beugel om het toestel mee op de grond, wand of een grondpin te bevestigen. Installatie is eenvoudig dankzij het Plug & Play-principe. De armaturen hebben een IP67-beschermingsgraad. Er geldt vijf jaar garantie tegen fabricagefouten en net zoals bij alle outdoorproducten van SG is er tien jaar anticorrosiegarantie.

Hovden is verkrijgbaar in vier verschillende groottes, telkens in grafietkleur, en met een kleurtemperatuur van 2700, 3000 of 4000 K. SG focust bij de ontwikkeling en productie van al zijn toestellen op een aantrekkelijk design, krachtige prestaties, een robuust ontwerp en een eenvoudige installatie. Dat laatste mochten ook de medewerkers van C. Van der Linden ondervinden toen ze de Hovdenspots gingen plaatsen. “De toestellen zijn op 220V aan te sluiten met een standaard doorlusschakeling. Er zijn geen drivers in de grond nodig en er is dus ook geen risico op problemen door vocht”, laat Stef optekenen.

Overtuigde klant
Bij Govaerts zijn ze eveneens overtuigd van de producten van SG. Koen ontwierp een lichtplan en ging met een demoset langs bij de klant. “Ik bracht een aantal stralers mee om de mogelijkheden te laten zien. Door één spot aan te steken, moet je een halfuur minder uitleg geven. De klant ziet onmiddellijk wat je bedoelt.”

Ook hier werkte die aanpak. De opdrachtgever was meteen overtuigd toen de Hovden-spot aanging. Koen: “Ik zette de spot aan en de klant zei ogenblikkelijk dat dit was wat hij zocht. Zijn vrouw was de kinderen aan het klaarmaken om
te gaan slapen. Hij belde haar om te zeggen dat ze vanop het terras moest gaan kijken. Ook zij was direct onder de indruk.”

Dramatisch lichtspel
Het mag duidelijk zijn dat Koen goed vertrouwd is met tuinverlichting. Hij deelt zijn visie als lichtontwerper: “Een tuin is overdag mooi en moet ’s avonds gezellig worden. Dat doe je door evenwichtig een aantal bomen en objecten uit te lichten. Zo krijg je een dramatisch spel tussen verlichte bomen en schimmen.Het motto ‘Less is more’ is hier zeker van toepassing. Als je alles verlicht, kun je net zo goed lichtmasten plaatsen, zoals op een sportveld. Nee, tuinverlichting
draait om sfeer en dramatiek. We zien een tuin overdag altijd belicht van boven , met de zon als lichtbron. Wanneer dan ’s avonds een lichtbundel de beplanting langs onder verlicht, geeft dat een bijzonder effect en springt de vegetatie er helemaal uit.  Elk blaadje werpt een schaduw op het volgende. Een treurwilg wordt een heuse waterval. Vaak voorziet men te veel licht voor een tuin, terwijl een donker hoekje net voor drama zorgt.” En dat gewenste dramatische effect bleek goed te realiseren met de Hovdenspots. “Een grote troef van SG is dat ze kapjes aanbieden om over de lamp te zetten. Dat zorgt ervoor dat de lichtbron zelf niet zichtbaar is voor de mensen in de tuin. Op die manier ligt de volledige focus op het belichte object. De kapjes maken het dus makkelijk om de toestellen in het verlengde van de kijklijn vanop het terras te plaatsen.”

Voor tuinaannemingen C. Van der Linden betekende dit project de eerste samenwerking met Govaerts. Intussen zitten er al nieuwe projecten in de pijplijn. “We hebben een goed contact met Koen. Hij neemt steeds zijn tijd voor projecten: hij geeft voldoende uitleg, heeft een antwoord op alle vragen en komt ter plaatse kijken als dat nodig is”, vertelt Stef. “SG kenden we uiteraard al langer. Ook in de toekomst zullen we de toestellen van deze fabrikant met vertrouwen voorstellen aan onze klanten.”